lunedì, febbraio 22

Zebra cake



This is the cake I made for my ex-housemate birthday.
At that time Imma's collection "DOLCI DAL MONDO" had just become available and I was looking for a cake to make.
I closed my eyes and push the scroll up and scroll down button alternatively for a few minutes and then stop, open my eyes and the ZEBRA CAKE (by the way, exactly from IMMA!!!) was there.


The recipe looked quite easy and quick to make, I just changed a few things (margarine instead of oil and one egg less!). The stripes were nicer in Imma's cake I guess, but still quite "zebrish" in mine too and the taste was great!!!




ZEBRA CAKE

300g Flour
1 and 1/2 tsb baking powder
200g sugar
250ml milk
200ml melted margarine
3 eggs
2 tbs cocoa powder
vanilla essence

Mix eggs and sugar till white and creamy. Pour in milk and melted margarine. Keep stirring and when completely combined add vanilla essence and sifted flour and baking powder. Divide batter in two part: leave one white and add cocoa to the other. Grease a 26 cm round pan. Pour 3 tablespoons of the white batter in the middle. Pour over 3 tablespoons of brown batter and again 3 of white and so on till you finish both. Do not spread or shake the pan in any case (or you are going to loose the zebra effect!!). Bake in oven at 180 C for 35-40 minutes.




ZEBRA CAKE

300g Farina
1 busta di lievito
200g Zucchero
250ml Latte
200ml margarina
3 uova
2 cucchiai di cacao in polvere
essenza alla vaniglia

Sbattere le uova intere con lo zucchero fino a quando risultano bianche e spumose. Aggiungere il latte e la margarina fusa. Quando il composto è omogeneo aggiungere la vaniglia e poi, gradualmente, la farina setacciata con il lievito. Dividere poi l'impasto in due parti: lasciarne una bianca e aggiungere all'altra il cacao. Imburrare e infarinare uno stampo per torte di 26cm di diametro.Versare 3 cucchiai di impasto bianco nel centro della tortiera. Versare poi, sempre nel centro della teglia, 3 cucchiai di impasto nero su quello bianco. Continuare così alternando gli impasti fino a loro esaurimento. Assolutamente non spalmare l'impasto o scuotere la teglia per livellarlo. L'impasto si distribuirà da solo nella tortiera. Infornare la torta a 180 C e cuocere per 35-40 minuti.


5 commenti:

Dolci a gogo ha detto...

ciao carissima sono felice che questa torat ti sia piaciuta!!ti è venuta benissimo ed anche molto coreografica!!!bacioni imma

Anonimo ha detto...

Hi! I'am from DK living, just moved to Italy.
It's ok to use the margasina valle' omega 3 for the cake recipe

Grazie

Mary

follybea ha detto...

Hi Mary!welcome to Italy and to the blog!!!
I guess you can use any kind of margarine (or oil as in the original recipe!!!).

cheers

F.

Anonimo ha detto...

Thanx :)
looking fwd for the next one

Lucia ha detto...

WoW! Un dolce fantastico :-)